Ülj közelebb.... folytatom...

(Te is gyere bátran közelebb. Te igen, aki kicsit távolabb álldogálsz, nyugodtan leülhetsz ide...)

Múltkor talán nem voltam egyértelmű. Nyilván nem az a jellemző, hogy bárki is hazudna, vagy valótlan információkat adna meg magáról. (Persze ez is előfordulhat.)
Az arc, és az arca mögött a "Láthatatlan ember". Ráadásul sokan talán még álarcot is viselnek. Nem azért mert nem mondanak igazat, hanem mert védekeznek, bizalmatlanok, elbújnak mögé. Ezt is meg lehet érteni.
Épp elég nehéz az emberi "arc" mögé látni, nézni. De ha esetleg "álarcot" is visel valaki, akkor még nehezebb az ember megismerése. (Pláne ha a "páncélját" is felölti mellé.)

Ám itt a virtuális világban is valós személyek élnek, léteznek. Mi magunk, mi élő emberek, mi mindannyian vagyunk ennek a virtuális társadalomnak a tagjai. És alapvetően olyanok vagyunk itt is, mint az igazi életünkben. Bizony, bizony... Lehet kétségbeesni  :)

Ennek a világnak is megvannak írott és íratlan szabályai. Semmi különös és teljesíthetetlen nincs ezekben sem, egyszerű és alapvető szabályok. Mindazt megteheted itt is, amit a valós világban szégyen és baj, probléma nélkül megtennél. Persze mások a körülmények, sajátosak a lehetőségek.

Ma már sokan mosolyognak is talán az etiketten, vagy a jó öreg kifejezéssel élve "illemtanon". Pedig a neten is létezik egy sajátos illemtan, erkölcsi kódex. A NETIKETT. Érdemes megkeresni és elolvasni, de legfőképp megfogadni az abban foglaltakat.
Kicsit később majd hosszabb mesélés is lesz ezekről, mert bőven lehet mit...

A Fórumok, blogok, chat (c6, cset).

Sokunk számára az nem is kérdés, illetve nem is gondolkozunk olyanon, hogy ne legyünk "önmagunk".
Ám ahogy a valós életben, itt is különböző jó és rossz hatások érhetik az embert. Néha bizony nehezebb is kiigazodni és eldönteni bizonyos dolgokat.

Talán akkor kezd ez nagyon is érezhetővé válni, mikor aktív résztvevővé válunk ebben a világban. Mikor fórumbejegyzéseket írunk, blogot készítünk, vagy csevegünk. Ekkor interaktívvá válik az itteni létünk. Nyomot hagyunk és nyomot hagynak bennünk is mindezek. Jó esetben csupa szép és kellemes nyomot, amitől csak gazdagodni tudunk szellemiekben és lelkiekben.
Nem gondolom, hogy valójában túl nagy különbség lenne egy itteni csevegés, fórumozás, vagy egy jóízű baráti csevegés között egy "valódi" társaságban.

Talán mégis egy markáns különbség van. Mivel itt nincs metakommunikáció, nem látjuk a testbeszédet (a másik szemét, arcát, mimikáját, mozdulatait), nehezebb eldönteni és ráérezni a partner hangulatára, illetve mondanivalónk fogadtatására. Sokszor félreértések és kellemetlen helyzetek is adód(hat)nak ebből.
De lényegében, ha három alapvető dologgal rendelkezünk - ami szerintem elengedhetetlen a virtuális létben való problémamentes viselkedéshez -, akkor túl nagy bajt nem okozhatunk.
Hogy mindemellett mennyi bajt, sérülést "szenvedhetünk" el ennek ellenére, vagy pont emiatt, az már más kérdés...

Ez a három fontos dolog azonban sajnos olyan, mint a "tüzér, ágyú, lőszer" esete. Magyarán: a három dolog egy időben, egy helyen és egyszerre nehezen, illetve ritkán fordul elő. Talán Gábor Áron óta nem sikerült ezt a három dolgot a magyar katonáknak sem összehozni.. ennek az eredményét meg ismerjük...
Mi is ez a három dolog szerintem? Mi is kell az intenetes fórumozáshoz, csevegéshez, blogoláshoz különösen?

- egy "csipetnyi" bátorság;
- egy "nagy adag" humorérzék; és
- egy "hatalmas" mennyiségű tisztesség, emberség és becsületesség.


Erről is elmondom majd kicsit részletesebben, mit gondolok...