Ülj közelebb.... folytatom...

Arról már esett szó korábban, hogy mivel a beszélgető felek a cseten nem látják egymást, nincsen lehetőségük arra, hogy a non-verbális kommunikációs eszközöket is felhasználják. Ám megfigyelhető az, hogy milyen nagy igyekezet van ezeket a hiányzó elemeket pótolni.
Többféle cset felület és program létezik (irc, Mirc, flash, stb.). Rendkívül sok úgynevezett „vezérlő kód” is van.
Ezeket az adott helyeken, különböző módon lehet használni, érdemes erről is konkrétan tájékozódni.


Ezen érzések, érzelmek kifejezésére különböző módszereket dolgoztak ki. Van például egy olyan lehetőség a cseten, hogy (különböző kódok használatának segítségével) a beírtak színesen jelenjenek meg a képernyőn. A színeket gyakran, mint kifejezőeszközt, használják: pirossal ír valaki, ha elpirul, sárgával, ha irigykedik, és így tovább.

Hangerő kifejezésére használják a csupa nagybetűs írást (KIABÁLÁS), vagy a csupa kisbetűst, esetleg zárójelekkel vagy csillaggal megerősítve (*suttogás*).
A hangnemet, érzelmet, stb. kifejezhetik tudatos helyesírási hibákkal is, például a szavak egybeírásával (neizéjmáá), illetve betűduplázással-sokszorozással (nagggggyon fontos).
A “leghíresebb” csetes kifejezőeszközről az ún. “smiley” vagy “emotikon” használatáról már szintén esett szó. Ezekből a kis ábrákból is rengeteg létezik.

A csetes nyelvezetnek vannak egyéb jellemzői is. Itt általában nagyon gyorsan, pörgősen zajlik az élet, és az, ha valaki gyorsan tud gépelni, mindenképpen előnyére válik. Míg egy “valódi” kommunikációs helyzetben elég közbeszólni, vagy ránézni arra, illetve gesztussal jelezni, akihez szólni akarunk, a cseten igyekezni kell, ha valaki válaszolni akar egy kérdésre, vagy hozzá akar szólni a témához. Ha nem reagál elég gyorsan, fennáll annak a veszélye, hogy a többiek megelőzik, vagy mire a közlése feljut a képernyőre, már egészen más a téma. Ezért, mivel mindenki a lehető leggyorsabban próbál írni, nagyon gyakoriak a “félregépelések”.

Ez a gyors tempó is az, amitől sokaknak az elején elmegy a kedvük az egész cseteléstől: úgy érzik, hogy ez a rengeteg információ, ami folyamatosan árad az emberre, nem teszi lehetővé, hogy igazi, “bensőséges” kapcsolatokat alakítson ki másokkal. Néha egy-egy alkalommal, amikor nagyon sokan beszélnek egymással és ráadásul egyszerre több dologról, csak ül a gép előtt és “azt se tudja, mi van”. De ez valójában csak az elején van így, ha valakit a többiek megismernek, akkor odafigyelnek rá, és emellett sokkal kevésbé esik nehezére a közlések „dekódolása”, ezért már sokkal könnyebben bele is tud szólni a beszélgetésbe.
A gyorsaságra törekvés másik következménye az egyszerűsítő írásmód. Szinte minden lehetséges esetben igyekeznek kihasználni a rövidítési lehetőségeket, így születtek meg az ilyen alakok: soxor (‘sokszor’), még1x (‘mégegyszer’) plz (az angol please magyarosított és rövidített változata), stb.

Külön rituáléja van magának a köszönésnek is. Az ismerős közösség tagjai számára a köszönés rendkívül fontos, ezért gyakran hosszúra nyúlik. Általában több szakaszban zajlik: az első, amikor az újonnan érkező általánosan “beköszön” mindenkinek. Ezután a többiek (zömmel persze, akik ismerik őt) visszaköszönnek (pl. ”Szia xy )))). Ebben az esetben ez nem csupán köszönést fejez ki, hanem így jelzik azt, hogy észrevették az újonnan érkezőt, hogy pláne örülnek neki, mert ismerős, barát (emotikonokkal bőven támogatva), és a többiek felé pedig azt is mutatva, hogy ismerik egymást. Ezután az érkező reagál megint erre a személyes üdvözlésre is, kifejezve ezáltal, hogy “észrevette, hogy észrevették” (pl: “szia xx, zz, qq ))). A köszönés valószínűleg azért ennyire hangsúlyos, mert míg egy személyes találkozón folyamatosan látjuk azt, aki érkezik, itt csak az ilyen „megszólalással” tudják jelezni, és természetesen az ember igényli is a visszajelzést, hogy észrevették jelenlétét.

A következő megfigyelhető jellemző az angol nyelv hatása. Sok olyan szó kapcsolódik a cseteléshez, aminek nincs igazi magyar megfelelője, ezek pótlására vagy az angol kifejezést veszik át, vagy ezeknek a magyarosított változatát, esetleg tükörfordítással alkotnak meg új szavakat is. (ByeM8 - bye mate - viszlát, haver, CUL8R – see you later – később találkozunk, GR8 – great – nagyszerű, LOL - laughing out loud – hangosan nevetni, rulez – rulez, lagolás – jelentős késéssel frissül a képernyő. Ami nem keverendő össze a logolással, a beszélgetések „lementésével.)

Chateléskor minden egyes leírt szó olyan, mintha az életben, beszéd formájában hangozna el egy nagyobb társaságban, így erre fokozottan ügyelni kell.
Természetesen a csetoldal (általános és a konkrét csetre esetleg külön érvényes) szabályait, az adott csetoldalra belépve azonnal elfogadottnak tekintjük, lényegében ezt formálisan azzal is elismerjük, hogy belépünk rá. (Persze ha nem is ismernénk, az akkor sem mentesít a "büntetés" alól.)
Ezért is célszerű, sőt ajánlott, hogy a belépésnél, a „bejárati ajtó” közelébe legyen is ez a szabályzat, a „házirend” kifüggesztve.

Még akkor is, ha nagyon sokak számára ez jól ismert, mert így kerülhető el a félreértés és a későbbiekben a felesleges magyarázkódás is.

Akkor most csak minden különösebb kommentár nélkül jöjjenek az általánosságban elfogadott és követendő szabályok.

Amit általában tiltott, illetve nem ajánlanak a cseteken:

- Nagybetűs írásmód („kiabálás”), a CAPS - LOCK tartós használata;

- Egymás után több soron keresztül ugyanannak az üzenetnek a beírása, más néven floodolás;
- Hosszabb, több soros szövegek (sorozatos) bemásolása (nem tartoznak ide a mindenki számára hasznos információk, illetve rajzolások, amik a szoba többi tagjait nem zavarják);
- Privát beszélgetések bemásolása a közös térbe;
- Bármilyen tartalom hirdetése privát, illetve közös beszélgetésben;
- Telefonszám, IP cím, e-mail cím, illegális FTP szerver, konkurens chat szolgáltatás címének beírása;
- Webcímek általában megengedettek, de csak ha a felhasználók ezt nem sűrűn másolják a közösbe, és nem érkezik ezzel kapcsolatban panasz.
- Tilos a káromkodás, csúnya szavak használata, alapvető beszélgetési normák be nem tartása;
- Tilos más személyek, csoportok alázása;
- Privát szöveget bármilyen weboldalra kitenni szigorúan tilos, büntető eljárást is vonhat maga után.
- Tilos másról valótlant állítani, rágalmazni, a becsületét, jó hírnevét rontani;
- Minden egyéb olyan szöveg tiltott, ami jogszabályt sért, vagy arra utal, illetve a csetet használók többségének ízlését durván sérti.
- A szobákban linkeket elhelyezni alapvetően csak olyan esetben szabad, ha az nem tartalmaz semmiféle konkurenciára utaló tartalmat (pl. egyéb chatoldalak, társkereső oldalak, stb.) Youtube és egyéb videó megosztó portálok, képgyűjtemények linkjeit – amennyiben nem sért személyeket, csoportokat – általában lehet linkelni, de 1 órában maximum pár alkalommal, ami nem zavarja a felhasználókat.
- Törvénysértés esetén az operátorok azonnal eljárhatnak, és törölhetik a szobát, vagy tilthatják ki a felhasználót.
- Amennyiben egy felhasználó a szobák operátorait, vagy az üzemeltetőt szidalmazza fórumokon vagy chaten, az ellen azonnal figyelmeztetés nélkül felléphetnek az operátorok.
- A renitens, többszörösen szabályszegő felhasználókkal szemben az operátorok figyelmeztetés nélkül is eljárhatnak.
- A chaten általában tilos az idegen, a közösség számára nem érthető, idegen nyelv használata közösben, mivel az szabálytalanságra, és visszaélésekre adhat lehetőséget.

Néhány jó tanács:
- Használjunk vegyesen kis- és nagybetűt, mintha egy levelet vagy egy e-mail-t írnánk.
- Lehetőleg mindig köszönjünk, amikor belépünk egy szobába, vagy kilépünk onnan.
- Legyünk óvatosak, ha egyszerre több szoba, ill. privát ablakunk fut! Komoly esély van rá, hogy előbb-utóbb összekeverednek, ami komikus, vagy kínos helyzetet teremthet.
- Adjuk önmagunkat. Viselkedjünk úgy, mint a valós életben, mivel partnerünk a mondandónk alapján fog megítélni.