Ülj közelebb.... folytatom...

Most még mindig nem az a bizonyos harmadik dolog következik, de előbb-utóbb csak eljutok ahhoz is... meg tán még azon túl is, tovább is.

Az előző részekhez még pár szót. Utólag visszaolvasva, úgy tűnik, kicsit valóban riasztóbb, vagy „sötét” képet sikerült festenem az „nyomaink” leírásával.
De természetesen ezek mind egy kicsit „sarkított” módon is lettek ábrázolva. Emellett azonban valóban sok szép csoda és érték található a nyomaink között.
Most reggel ismét blogokat olvasgattam itt a CH-n. Régieket és újakat is. Szerencsére ezek mind-mind azokat az érzéseimet erősítik, hogy sokkal több az érték és szépség, mint a haszontalan, felesleges dolog.
(Bár az is tény, hogy néha nagyon keverednek a "műfajok". Sokan csak gyakorolják, vagy tanulják még, illetve esetleg értik csak egyszerűen kicsit félre például a "blog" műfaját is. Természetesen ez alól én sem vagyok kivétel. )
Ez egyben egyik hatalmas előnye is az internetnek, hogy lehetőségünk van és képesek is vagyunk rá, hogy értéket teremtsünk itt is, így is.

Jobban belegondolva, talán valóban nem volt hátrányos, hogy az ilyen témákról is szóltam. Igazából jó felvezetése is lesz/lehet a továbbiaknak.

Ezek után még mindig a „kisebb” kitérővel folytatom, azon belül is:

a névválasztással.

A már korábban is olvasható idézet szerint:
"Mondd meg kivel társalogsz, s én megmondom ki vagy." /Talmud/.

Ez a kezdetek kezdetén is érdekes lehet, hiszen valami okból csak elkezdünk valakivel társalogni. És igazából mikor elsőként megszólítunk valakit, vagy megszólít minket valaki, akkor ez a személy zömmel „csak” egy név, egy becenév (nick) számunkra. Az esetek nagy részében semmit nem tudunk róla, nem ismerjük, csak egy nevet látunk.

Bár ez is érdekes és lehet, megérne szintén egy külön eszmefuttatást, hogy valóban „csak” egy nevet „látunk-e” ilyenkor, vagy vannak olyan kisugárzások, azaz léteznek-e ilyen kisugárzások, ami névtől függetlenül szinte vonzza az embert ehhez a másik lényhez.
Személyes véleményem az, hogy igen, van ilyen. Bizony a „monitoron keresztül átjön” az ember is, az ő egész lénye.

(Úgy tűnik, szervezem itt magamnak a programokat és a különböző témájú további eszmefuttatásokat.)

De lehet, hogy pont azért szólítunk meg valakit, mert épp a neve ragad meg minket, az érdekes, vagy figyelemfelkeltő név. A továbbiakban pedig elkezdődik egymás megismerése és attól függően, milyennek találjuk a másikat, folytatódik ez a kapcsolat, vagy megszűnik, „elhal”. Lehet ez fordítva is, egy olyan nevet látunk, ami kezdetben valamilyen okból taszít. Aztán figyelve, olvasva írásait, megnyilatkozásait, lehet, hogy ennek ellenére mégis kapcsolatba kerülünk. Ez egy igazán nehéz és szinte kiismerhetetlen dolog, mert nem lehet és nem is szabad csak a nevekből azonnal ítélni, még néha a legvisszataszítóbb, esetleg „alpári” nevet használó személyek is okozhatnak kellemes meglepetést (volt már ezzel kapcsolatban nem kis meglepetést okozó tapasztalatom). Persze ez lehet fordítva is, történhet ellenkezőleg is. Szóval nem egyszerű terep a neveken való eligazodás és ezen keresztül az egyes személyek megítélése. Az biztos, minden névválasztásnak oka van.

Szóval ott kezdődik, hogy ha aktív résztvevői is akarunk lenni a netnek, ha „információközlők”, „adók” is akarunk lenni, akkor ehhez általában elengedhetetlen dolog, hogy azt valamilyen név alatt, valami azonosítót választva tegyük meg.

Az ilyen név lényegében szintén egy azonosítási adatunk. A neten, fórumon, cseten ez olyan, mint máshol egy igazolvány, vagy egy azonosító kártya. Ezzel köthető egy bizonyos konkrét személyhez az adott információ. Akár a Fórumban, akár a cseten, akár pl. a levelezőrendszerben – pl. e-mail címünkkel - tesszük ezt. Ilyen helyeken, helyzetekben elengedhetetlen ez az „egyedi” azonosító. Ettől válunk a köznapi értelemben az üzenet, levél hiteles feladójává, illetve címzettjévé.

(Most tekintsünk el attól, hogy vannak olyan helyek, ahol nem kell úgynevezett állandó, regisztrált név, azonosító a különböző hozzászólásokhoz, beírásokhoz.)
Igazából a neten, a Fórumokon, cseteken ezzel a regisztrált névvel védjük is le személyünket, és leszünk birtokosai egy mások által nem használható, valóban egyedi azonosítónak. Ezzel tudjuk bizonyítani, hogy az adott hozzászólás, vélemény, beírás valóban tőlünk származik, és mi vagyunk e mögött a név mögött, akit már korábban is ilyen néven láttak, olvastak. Persze ez alapvetően csak arra a zárt közösségre vonatkozik, ahol ez a névbirtoklás érvényes, hiszem más fórumokon, cseteken akár mások is használhatják ugyanazt a nevet. Mi esetleg nem választhatjuk máshol az itt megszokott, megismert nevet, mert már foglalt ott, és viszont. Volt és van, lehet is ebből számtalan gond, félreértés, stb.

Nyilván nem lehet most minden névválasztás okát és minden esetet kitárgyalni, szerénytelenség is lenne tőlem ilyenre vállalkozni, de a szerintem legjellemzőbbeket, ismét csak elgondolkodtatás szintjén próbálom majd felsorolni.

Nézzük akkor, milyen neveket is választunk alapvetően?

De mindezeket megelőzően...

Most mondhatnám azt is - és miért ne mondanám?! -, hogy gondolkozzon el rajta mindenki, miért is az lett a neve ami, miért választotta pont azt a nevet!
Mi volt az indoka, vagy oka névválasztásának?


Hiszen minden név „beszédes” valamilyen módon.

Hagyok erre egy kis időt, és majd innen folytatom...