Ülj közelebb.... folytatom...

(Előre bocsátom ez most kicsit hosszabb lesz, nem lenne értelme talán megtörni, részekre szedni, de terjedelmi korlátok miatt mégis így kell tennem. Abban hagyom magam korlátozni, a tartalmában nem )

Akkor folytassuk a névválasztással, és külön köszönöm az eddigi hozzászólásaitokat...

Minden név „beszédes”.

Van természetesen egy praktikus okokra is visszavezethető indok, illetve követelmény a névválasztásnál. Legyen rövid, jól megjegyezhető és lehetőleg mások nevével nem nagyon összekeverhető.

Kezdem akkor a saját névválasztásommal.
(Sajnos nekem sem sikerült maradéktalanul a választott név regisztrálása, mert már foglalt volt a Zéta név, így kicsit "alakítanom" kellett rajta. Így sokan gondolhatják akár azt is, hogy Z. Eta a nevem és ebből ered. De nem. )

Zéta, aki a sokat megélt krónikás volt Attila hun király udvarában. Aki elmeséli élményeit, tapasztalatait és elmondja saját véleményét. A saját szemszögéből.
Nem csak az ”igazságot”, hanem a „valóságot”, meg természetesen nem is tévedhetetlen, és mindig úgy meséli, ahogy ő látja mindezeket. Talán nem is mindig mentes az érzelmektől, meg esetleg nem is mindig elfogulatlan. Nem kioktatni és nem bölcselkedni akar, még csak oktatni sem mindig, hanem elmeséli, ahogy ő látta a világot és benne az embereket.
De talán nem is annyira „Láthatatlan”, mint milyennek vallja magát.
Ez a „korosodó”, szintén sok mindent megélt Zéta vagyok én.

Tehát a teljesség igénye nélkül csak úgy szemezgetve a szerintem legérdekesebb változatokból:

Az interneten, ahol ezeket a neveket használjuk, gyakorlatilag ez a név úgy is működik, mint egy „fénykép”. Lényegében itt a fórumon, cseten, blogoknál az írott, esetleg képi információnak van a legnagyobb szerepe. Természetesen hallgathatunk zenét, stb., de alapvetően mégis a leírt neveket, vagy a hozzátartozó logókat, ún. avatárokat keressük. Hiszen ahogy egy csoportképen is kutatjuk az esetleges ismerős arcokat, itt a neten is az „ismerős” nevek, logók, avatárok után szoktunk kutatni. Az ilyen „védjegyek” után.

Na, megint egy dolog az úgynevezett avatárok.
(Az avatárok az internetes fórumokon azok a kis képek, rajzok, jelek, amiket a nevünk mellett használunk, amik szintén beszédesek lehetnek. Ezek az egyes felhasználók azonosításának megkönnyítésére szolgálnak, és ezt a felhasználó magának állíthatja be profiloldalán. Általában a tag hozzászólásai mellett meg is jelenik, ezzel jelképezve magát a személyt.
A hinduizmusban az avatár egy Halhatatlan Lény inkarnációja /megtestesülése/.
Azért ennek van szimbolikus értelme megint… mintegy az adott tag „megtestesülése”.)
Ezekről is lehetne csevegni, ki, miért pont azt az avatárt választotta. De csak azért sem teszem…


Az első névkategória valami olyasmi, ami a valós életben is a nevünk.
Tehát vezeték és keresztnevünk összevonva, vagy valamilyen kombinációja ezeknek.
Monogram, vagy névtöredék, de kis logikával, szerencsével ezek a nevek „megfejthetők”. (Persze, ha egyáltalában érdemes ilyennel foglalkozni…) Ez szerintem főleg a nyílt (esetleg naivabb, vagy talán gyakorlatlanabb – nem bántó jellemzés!) emberekre jellemző. Akik nem is gondolnak bele abba, hogy nem KELL feltétlenül a saját nevet használni, illetve inkább nem célszerű. Joggal kérdezheti bárki, miért gondolom így. Mert igazából szerintem itt nincs jelentősége a valódi névnek, ráadásul sokszor bonyolultabb is regisztrálni. Mert nem ritka, és nem egyedi nevünk van, és mivel nem csak nekünk lehet ilyen "mindennapos" nevünk, tehát „toldalékolni kell”. Például így: nagypisti12. Kicsit szerintem furán is néz ki az ilyen név (és remélem, senkit nem sértek, bántok meg ezzel, nem áll szándékomban).
Azonban nemcsak itt, hanem szinte minden egyéb névnél is előfordul(hat) egy ennél „speciálisabb” toldalékolás. Az életkorra utaló. Szerintem ez sem szerencsés. Sokszor hallottam már, mikor ilyen nevek viselőivel „viccelődtek”, hogy a nevedben szereplő „78”, az az életkorod, vagy a születési éved. Én erről is úgy gondolom, felesleges „támadási felületet” adhat. Ha az életkorunkat akarjuk közölni, akkor arra megvan a megfelelő mező a személyes adatok résznél. Akit érdekel, onnan megnézheti, vagy akár megkérdezheti az adott személytől. De „magunkon” hordani az ilyen infót nem biztos, hogy jó, illetve célszerű. Azért sem, mert esetleg 5 éve, mikor regisztráltunk, még érvényes volt 32 éves életkor, de azóta eltelt 5 év, tehát 37-re kéne javítani. Aztán rajtaragad ez az emberen (és persze ezzel máris megoldottuk az „örök ifjúság” problematikáját). Plusz, amit írtam már korábban is, esetleg alkalmat adhat másoknak, hogy ezekkel visszaéljenek, vagy akárcsak viccelődjenek vele. De ismétlem, ez mind csak az én véleményem.

A következő ilyen kategória lehet a becenevek, vagy azokból származó név. Majdnem mindenkinek van valami beceneve, vagy „gúnyneve”. Sokan használják is ezeket itteni azonosítóként. Ez is sokat elárulhat, hiszen nyilván valami valós tulajdonsága miatt kapta, viseli az adott becenevet az ember. De lehet egy ilyen kategória a foglalkozásra utaló nevek is. Ezek a becenév, foglalkozás, illetve személyes tulajdonságra utaló becenevek a legbeszédesebbek. Általában semmi „baj” nem szokott járni ezekkel, hiszen zömmel pozitív tulajdonságokat jelölnek, és emellett a felhasználó azonosul is vele, hiszen nevéül választotta. Ugyanez a helyzet többnyire a foglalkozásra, hobbira, lakóhelyre, esetleg származásra és az életfelfogásra utaló nevekkel is.

folyt. köv....