folytatás...

A következő eset lehet, mikor valaki más személynek a nevét „kölcsönözzük”. Alapvetően valami ismert híres, vagy netán hírhedt élő, vagy kitalált személy bőrébe bújunk. Itt már lehet kicsit felemás a kép. Mert vagy „üzenni” akar ezzel a viselője, vagy azonosulni az adott személlyel.
(Nyilván ebben azért vannak etikai, morális korlátok is. Különösen történelmi nagyjaink és napjaink „hírhedt”, vagy híres közszereplőinek nevét nem célszerű, és nem „gusztusos” dolog választani.)
Ezeknek a típusú neveknek van általában igazán szimbolikus értelme.

S mivel Rejtő (P. Howard) rajongó vagyok, lehet inkább az ő fogalmait kéne ez esetben használnom, vagy segítségül hívnom.

Talán olvastátok és emlékeztek majd az alábbi kis párbeszédre „A tizennégy karátos” autó c. regényéből, amely regény valahogy így kezdődik:
„Gorcsev Iván, a Rangoon teherhajó matróza még huszonegy éves sem volt, midőn elnyerte a fizikai Nobel-díjat. Ilyen nagy jelentőségű tudományos jutalmat e poétikusan ifjú korban megszerezni példátlan nagyszerű teljesítmény, még akkor is, ha egyesek előtt talán szépséghibának tűnik majd, hogy Gorcsev Iván a fizikai Nobel-díjat a makao nevű kártyajátékon nyerte.”

Aztán ebben a bizonyos párbeszédben eljutunk a szimbólumhoz is, meg az álnevekhez is, valami ilyen módon:
„- Itt jó lesz, kedves Tintoretto úr... közel vagyunk az ablakhoz. Mi a tisztelt keresztneve?
- Kázmér - felelte Gorcsev.
- Szép név. Tintoretto Kázmér. És miféle mestersége is van?
- Szimbolista vagyok.
- Igazán? Zenél is? Én sajnos nem játszom semmiféle hangszeren.
- Sajnálhatja. A szimbolizmus igen finom muzsika.
- Magával hozta az izét... a szimbolát?
- Itt van a kis dobozban... Hosszú hangszer. Három darabból rakom össze.
- Miért áll ezen a dobozon, hogy Gorcsev?
- Ez az álnevem...”


Igen, a szimbolizmus igen finom és kényes dolog, olyan, mint a muzsika, vagy egy vers. Meg szinte semmi nincs könnyebb, mint egy szimbólumot félreérteni, vagy félremagyarázni, esetleg belemagyarázni dolgokat. Ennél kényesebb dolog talán csak az „álnév” lehet. De majd erről még pár szót, kicsit később.

Erre a névfajtára próbáltam magyarázatként megadni az én névválasztásom okát is. Lényegében ezzel azt jelezzük, hogy elfogadjuk, azonosulunk azzal a személlyel, vagy csak hozzá hasonlatosak szeretnénk válni. Lelkileg, gondolkodásbelileg, testileg, stb. Persze itt is lehetnek „devianciák”.

Aztán lehetnek pl. véletlen nevek. Amik csak úgy hirtelen eszébe jutnak az embernek. Ránéz a laptopjára, vagy valami könyvre, képre és onnan ugrik be a név. Ez megint csak praktikus okokra vezethető vissza. Majdnem ehhez a kategóriához tartoznak a vicces, jópofa nevek. Amik inkább szójátékok…
Bár ezekből is sok mindenre lehet következtetni, de talán leginkább a viselő humorérzékére, ami szintén fontos kelléke a netezésnek. Különleges esete ennek, amikor véletlenszerű karakterkombináció a nevünk. Na ekkor legyen ember a talpán, aki ezt megjegyzi, vagy nyomon tudja követni.

Aztán a végére hagytam az álneveseket, a többnevűeket. Akik ki-bebújnak különböző emberek bőrébe és bőréből. Akik változtatgatják nevüket, többszörös azonosítójuk van. Mintha kicsit skizofrének lennének, vagy nem is igazán tudnák eldönteni melyik „énjük” is az igazi. Ezzel megint csak addig nincs baj, amíg ezzel nem okoznak (elsősorban másoknak) károkat. Ami teljességgel megbocsáthatatlan szerintem, az a "színház" játszása és különböző nevek alatt mások lelkével, érzelmeivel és lényével játszani. Esetleg olyan ostoba tréfákat űzni ilyen álnevekkel, ami nemcsak itt, hanem a valós életben is elítélendő és ott ráadásul büntetendő (szélhámosság, csalás, stb.) is. Amikor kihasználja ezeket a skizofrén "énjeit" és egyik énjéről a másikra hárítja az elkövetett hibáit, rossz cselekedeteit. De ezt nem részletezem, bízom benne, ilyet kevesen éltek/élnek át. Ebbe a kategóriába tartoz(hat)nak bizonyos szempontból az olyan nevek is sokszor, mint pl. a „SEXYMACA”, a „LAJOS_A_KANOS” típusúak. Azért itt, ilyen neveknél érdemes résen lenni…

A nevekkel, névhasználattal kapcsolatban még a „tisztességről” való eszmefuttatás során lehet, hogy szót kerítek. Illetve nem lenne baj, ha Ti is elmondanátok ezzel kapcsolatos véleményeteket, esetleges élményeteket.

Esetleg arról is mondhatnátok pár szót, véleményt, hogy ebben a témakörben miről beszélgessünk esetleg még részletesebben ...